Wie helpt mij in België

In België hebben we een systeem van sociale zekerheid, dat voor alle mensen een inkomen en/of gepaste zorgen voorziet voor hun basisbehoeften.
Door het betalen van belastingen staat iedereen die werkt een deel loon af aan de overheid voor mensen die in nood zijn.
Zo is iedereen solidair met mensen die werkloos, ziek of oud zijn en niet kunnen werken.

Maar om recht te hebben op sociale zekerheid, moet je voldoende dagen gewerkt hebben. Indien dat niet het geval is en om niemand in de steek te laten, is er het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn of OCMW.

Elke gemeente heeft een OCMW waar je kunt aankloppen als je hulp nodig hebt. In Roeselare is dat in het Welzijnshuis. Iedereen die wettelijk in België verblijft kan steun aanvragen bij het OCMW.

Een maatschappelijk assistent onderzoekt of je aan de voorwaarden voldoet om steun te krijgen en zal nagaan wat jouw verschillende noden zijn.
Er zijn verschillende soorten hulp:

  • financiële hulp
  • voedselhulp
  • energiehulp
  • gezondheidshulp
  • specifieke hulp voor gezinnen

Je krijgt die steun niet zomaar. Afhankelijk van je situatie, kan je maatschappelijk assistent je bijvoorbeeld vragen om werk te zoeken, om te gaan solliciteren, een cursus te volgen of om een officiële landstaal te leren.

De ondersteuning het OCMW is tijdelijk tot je je eigen leven kunt uitbouwen zonder hulp van het OCMW. Het OCMW zal dan in staat zijn om andere personen in nood te helpen. Jij draagt zo bij aan de solidariteit.

Krijg je een leefloon van het OCMW, vind je veel informatie op: Ik krijg een leefloon

Bekijk de VIDEO "Maatschappelijke hulp in België" in verschillende talen: